Concert în întuneric – Blind Date- Italia

Concert în întuneric – Ferrara, Italia

 

Mă bântuie gândul cum ar fi un concert întuneric încă din 2015. Prima oară mi-a apărut ideea în timp ce ascultam muzică, acasă, cu ochii închiși. La un moment dat am fost la un concert care era dublat de proiecții video. Am închis ochii, am ascultat, iar când i-am deschis, lumea proiecțiilor, faine de altfel, nu avea nimic comun cu lumea simțirii proprii. Am început să mă documentez pe această temă, a concertelor în întuneric și a modului în care se amplifică simțurile când unul dintre ele este redus.

 

Am găsit câteva tentative de mici concerte nereușite și pe Cesare Picco. Acesta are acest concept de concert încă din 2009. Se numește Blind Date (concerto al buio) și este fabulos!!!

 

Am ascultat toate interpretările de pe canalul lui de Youtube, până la urmă am îndrăznit să îi cer un interviu. Mi-a răspuns simplu și profund (interviul cu Cesare Picco îl găsiți aici). Nu îmi era suficient, vroiam să fac parte dintr-o astfel de experiență.

 

Am văzut și cum este realizat concertul, modul în care lumina și descrește pentru a face locul muzicii. Clar trebuie să iau parte la așa ceva!

 

Ideile mele despre concert în întuneric

 

Chiar m-am gândit să organizez un mic concert în întuneric, cu resursele proprii. Prietenii știu de ce! Nu sunt la prima tentativă de genul acesta, în 2014 am adunat un mic grup și am ascultat un cvartet din Brașov  în Peștera Valea Cetății. Acum era altceva.  Părea imposibil de atins acea execuție în deplin întuneric pentru grupuri mici, mai ales că interpreții aveau nevoie să vadă portativul. Am vrut să merg la Blind Date în Italia, numai că anul trecut nu s-a legat.

 

Pare o idee năstrușnică pentru mulți, dar nu îmi pasă. Eu simt, intuiesc, că în lipsa luminii muzica va ajunge direct la poarta sufletului. Și acum nu mai este vorba doar despre concert în întuneric, ci este vorba despre interpret. Ascultând Cesare Picco am descoperit complexitatea stilurilor, dar mai ales bucuria interpretării. Aceasta doar se poate simți.  Numiți-o dorință în bucket list sau altfel, dar în această viață eu îmi doream să iau parte la așa ceva!


 

Anul nou cu idei noi! Concert în întuneric în Italia, la Ferrara

 

Spuneam că Timișoara mi-a fost prilej de introspecție și bucurie. M-am întors pe 2 ianuarie, iar pe 3 ianuarie îmi apărea în minte întrebarea unde o mai fi turneu Blind Date.  Am văzut că este pe 24 ianuarie la Ferrara. Am analizat preturile la avion  vreo doua zile,  am văzut că prețurile urcă am rezervat biletul. Mi-am spus că mai bine plâng după un preț mic, decât pentru un vis mare… sau cel puțin important.

ferrara-concert Blind date
Ferrara- Italia- Blind Date – concert in intuneric

Până la urmă am organizat și cazare. Iar fiindcă nu am văzut prețul concertului și i-am scris lui Cesare că vreau să particip. Mi-a explicat că este un concert non- profit pentru copii cu dizabilități, se oferă donații și m-a întrebat dacă vreau unul sau două locuri.  Fabulos!

 

Despre Blind Date și Cesare Picco


 

Cesare Picco este ambassador CBM Italia, o organizație care sprijină copii cu dizabilități, iar concertele sunt organizate sub egida acestui ONG.  

 

Cesare Picco este compozitor și pianist, iar proiectele muzicale în care s-a implicat sunt dintre cele mai diverse. Bach interepreta altfel (BACH TO ME), jazz, până și acompaniament la pian cu DJ (Pianorave e wow!) toate sunt din alt registru. Și, bineînțeles, Blind Date.

 

Despre Blind Date vă las să descoperiți singuri, în scurtul documentar făcut de CBM Italia, organizatorul concertului.

 

 

Faceți un playlist cu muzica pianistului italian.  Canalul youtube este acesta: https://www.youtube.com/channel/UCbSHlpayKpzBqROsSWUbteQ

 

O să vă placă!

PS:  Imaginea reprezentativă e din Ferrara, orașul în care va avea loc concertul. Sunt de două ori norocoasă. Este un oraș Renascentist, parte din patrimoniul UNESCO. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail