Corect – corectitudine… fata de cine?!!!

8dec. - by admin - 0 - In Ganduri Io si Goe

Corect – Murdar corect!

 

Am descoperit ieri, într-o conjuctură oarecare, că am fost educată să fiu corectă. Am fost crescută în acest spirit încât a fi corect a ajuns la nivel de convingere. O convingere care mulți ați spune că e valoroasă. Eu am ajuns să mă întreb: valoroasă pentru cine? Sau… și mai bine… corect față de cine și care este cântarul corectitudinii?

corect si corectitudine

Să fim corecți cu unul, cu altul, cu colegul, cu natura, cu legislația, cu vecinul de la parter, cu restul la pâine… Să fim corecți. Nu este rău ați spune și nu e, până la urmă. Dar până la un punct. Mai greu este că în copilărie nu suntem învățați că acea corectitudine începe cu noi. Că de multe ori ajungem din dorința de a fi corecți cu orice sau oricine uităm să fim corecți cu noi înșine și față de noi înșine, ajungem chiar, să nu mai fim ceea ce suntem fiindcă pe noi nu ne-am inclus niciodată în lista de persoane sau situații față de care să fim corecte.  Pentru că a fi corect se reflectă întotdeauna în exterior, niciodată în interior, că, până la urmă, ce gândim noi a fi corect este mai puțin important fiindcă  societatea  a stabilit deja este corect. Și ajung să spun, corect față de cine? Și cine din societate stabilește ce este corect sau ba? Care este instrumentul de măsură? Și încă o dată: ce este corect față de noi înșine?

 

Ieri cineva mi-a atras cineva atenția că eu  la câteva fraze repet cuvântul corect. Știam că repet, dar nu atât de des. Știam  că sunt legată de corectitudine ca de o piatră de moară, după cum știam că sunt cu trebuie pe buze în fiecare propoziție. După cum la fiecare hop trebuie să spun eu pot.  E adevărat eu pot, iar atitudinea aceasta este constructivă. Până la un punct. Până în punctul în în care nu mai pot și trebuie să spun NU.

 

NU toți avem același atașament față de  a fi corect. Nu toată lumea față de care eu am simțit nevoia sa fiu corectă a simțit cuvântul cu aceeași putere, dar cu sau fără știință l-au folosit împotriva corectitudinii față de mine. Unii au spus  ai spus că, mi-ai promis că, e echitabil să…  Iar construcția mea de ani de zile a ajuns să reacționeze și.. Să fiu corectă, deși începusem, am să simt că nu e… Și că e multe ori e chiar manipulare grosieră.

 

Am spus că  a fi corect cu alții nu e rău și nu este rău. Până la un punct. Mi-am propus să fiu corectă cu alții până la limita la care  să fiu corectă înseamnă să nu mai țin cont de visurile mele, de durerile mele, de aspirațiile mele, de bucuriile mele, de munca mea, de timpul meu, de tot ce iubesc în viața mea. a fi corectă cu alții înseamnă să să nu mai fiu corectă cu mine. Să fiu corectă înseamnă să nu mai fiu eu. 

 

Și atunci.. Ce înseamnă să fii corect? Murdar, corect – ar fi spus Caragiale!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail