lupi -sf andrei vs halloween

Halloween versus Sfantul Andrei

Halloween versus Sfantul Andrei – un import-export de traditii si obiceiuri

 

Mai este foarte putin si se apropie una dintre cele mai in voga sarbatori pe care le-am ,,imprumutat” de la americani. Si, de ce nu am sarbatori si noi? Mai ales ca sunt motive foarte multe pentru ca sa o preluam si noi. De Halloween varcolacii, fantomele, vrajitoarele, monstrii, costumele si distractia dau startul unei nopti de petreceri.

[wp_ad_camp_2]

Sfantul Andrei sau Halloween? Lucruri pe care le cunosteai mai putin

 

halloween vs sf Andrei

Dar, ceea ce multi nu stiu, este ca daca scotocim bine in desaga noastra cu obiceiuri si traditii gasim o sarbatoare la fel de infricosatoare precum Halloween-ul. Acest ghiveci de sarbatori imprumutate de la popoare cu o istorie mult mai tanara dar cu un simt comercial mult mai bun, poate sa fie inlocuit cu ziua Sfantului Andrei, aflata la o luna distanta de celebra sarbatoare americana atat de populara la nivel mondial, mai exact in data de 29-30 noiembrie. Conform folclorului popular este noaptea in care fiarele umbla sa manace vitele din gospodarii, animale care apartin de cei care nu sarbatoresc. Strigoii vin sa ii bantuie pe cei vii, copii din flori devin strigoi, vrajitoarele iau mana vitelor, dar sarbatoarea aceasta a fost surclasata de Halloween din mai multe motive.

[wp_ad_camp_1]

Halloween este o sarbatoare americana si care nu vine cu mana goala ci cu o serie de petreceri, distractie si reguli. Halloween inseamna multa petrecere, costume si bautura in timp ce sarbatoarea noastra autohtona, pe langa multe altele inseamna si mult usturoi.

Insa, dincolo de motivele pentru care o sarbatoare este mai populara decat cealalta se ascund o multime de traditii si superstitii comune. Unele mituri si superstitii de Sfantul Andrei se regasesc si printre cele ale Halloween-ului desi diferenta de varsta dintre cele doua este de cateva sute de ani. Si nu, americanii nu au furat de la noi superstitii si obiceiuri pentru a-si construi sarbatoarea intrucat nici macar nu au idee unde suntem localizati pe harta. Dar, un lucru pe care multi americani nu il stiu este faptul ca sarbatoarea lor nu este chiar al lor. Este o sarbatoare de origine celtica preluata de americani prin intermediul imigrantilor irlandezi sositi in State. Numele provine din engleza de la expresia ,,all hallows even” numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor si este sarbatorita in prima duminica de dupa Rusalii.

Despre ziua Sfantul Andrei, traditii si superstitii

 

lupi -sf andrei vs halloween

 

Ziua de Sfantul Andrei se mai numeste si Ziua Lupului. Legenda spune ca in aceasta noapte se aduna lupii, iar Sfantul Andrei imparte prada capturata la fiecare in parte. Pentru a se feri de lupi, oamenii ung cu usturoi pragurile, ferestrele portile casei. De asemenea, se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei strigoii umbla liberi prin lumea noastra. Farmecele si vrajile prind cel mai bine in aceasta noapte. Fetele masoara noua cescute cu apa plina si le toarna intr-o strachina care se pune sub o icoana. A doua zi se masoara din nou cu aceeasi cescuta apa din strachina. Daca va mai ramane apa pe fund atunci vor avea noroc, daca nu se umplu cescutele cu apa atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita.

[wp_ad_camp_1]

Tot in aceasta noapte daca va fi luna plina si cerul senin, batranii spun ca vom avea o iarna linistita iar daca cerul va fi intunecat si va fi luna plina atunci ne va astepta o iarna grea.

 

Sursa foto : pixabay.com

startup-cetrebuie sa stii ca antreprenor Previous post Ce trebuie să știi înainte de a te lansa în propria afacere
Ce sa faci in Bucuresti toamna - Palatul Parlamentlui, Fantani Next post 10 lucruri de facut in Bucuresti