Point fixation în viață

4mart. - by Corina Stefan - 0 - In Io si Goe

Point fixation sau cum să nu cazi în mocirla eșecului

Nu te uita la groapă că o să cazi în ea!” îmi spunea cel mai  drag prieten pe când am început să conduc motocicleta. Mi-a explicat că se numește point fixation și chiar m-a pus să testez.

Am condus același perimetru de două ori. Odată fixând groapa, a doua oară privind înainte, fiind atentă la trafic în ansamblu. La prima tură am trecut prin groapă serios și am simțit prin toți rărunchii zguduitura. A doua oară am condus văzând gropa și imediat mutându-mi privirea înainte pe șosea. Am înaintat observând ansamblul, ținând cont de groapă, fără să insist să o privesc. După cum vă așteptați am ocolit marea gaură. Am fost norocoasă  ca acelaşi om frumos să mă înveţe multe teorii despre cum să te dai cu motocicleta ca să te rămâi în siguranță pe șa.  Mi-a povestit despre paradoxul counter-steering, cum să virez, să îmi aleg motocicletă care să nu mă tragă la rele,  unde sau la cine să mă uit cu prioritate în trafic să nu mi-o iau. Le-am aplicat rând pe rând, unele chiar la punctul „era cât pe ce!”

Evitarea point fixation e o chestie importantă când conduci. Strategia funcționează de fiecare dată și nu doar pe motocicletă. Se aplică și la mașină. E un mod în care funcționează creierul: te uiți prea mult la o chestie, el o ia drept țintă și o atinge. Ghinionul tău că ai dat-o pe cea greșită.

De ce scriu despre acestea acum și aici, pe un site despre exploratori? Pe de o parte fiindcă e practic. Pe de altă parte, point fixation se aplică și în viața de zi cu zi, în alt mod. E un alt fel de interpretare a proverbului românesc De ce ți-e frică nu scapi!

Care-i legătura point fixation cu mocirla eșecului?

Gândiți-vă că vă uitați la o băltoacă. Lată, adâncă, puturoasă- noroioasă. Te uiți la ea, nu îți dezlipești privirea. Fiindcă așa se întâmplă în point fixation, zicem că nu cazi, dar te mocirlești din cap până în picioare. Miroși îngrozitor, ești murdar ca în concină. Pentru simplul fapt că ai insistat să privești într-un singur punct.

Recent am avut revelația aceluiași tipar în ceea ce facem. L-am observat întâi la o persoană care se uita la viața personală ca un eșec și tindea să se transforme într-unul mai mare. Am văzut oameni care se uitau cu neîncredere la oameni și ajunseseră să înconjoare de oameni suspicioși. Am regăsit antreprenori care priveau cu în direcția greșită și către acolo se îndreptau. Și eu făceam greșeala să mă uit la groapă, până mi-am amintit de point fixation. Acum încerc pe cât de mult pot să privesc unde vreau să ajung.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail