Detox pentru creier

12iul. - by admin - 0 - In despre mine Ganduri Io si Goe Minte Suflet

Detox pentru limpezirea gândurilor

Săptămâna trecută am luat decizia să plec din București. Gândeam demult că m-aș îndepărta de gălăgia fizică, de zgomot fără fond, de informații fără semnificație, numai nu o făceam. Eram, într-un fel, captivă în nebunia acestui tumult.Chiar de ziua mea, m-am urcat în mașină și am purces la drum într-un loc despre care citisem că ai soare, mare și… multă liniște. Cum Dumnezeu lucrează pe căi misterioase, ca liniștea să fie completă, aveam rețea  la mobilă doar în puncte restrânse ale plajei și acelea foarte fixe. Ce a urmat, a fost un adevărat detox al gândurilor.. 

Acum pe bune! dacă facem detox pentru colon, ficat, fiere, de ce n-am face unul şi pentru creier?

Zgomot fără fond și gălăgie pentru creier

Până nu m-am desprins pentru câteva zile, nu mi-am dat seama unde am ajuns.  Simt că, fără să știm,  devenim  aproape traumatizați  de stilul acesta de viață,  care se întoarce împotriva noastră sub o formă de dependență toxică. Sau cel puțin așa am simțit.

Gândesc că mai greu resimțim în marile orașe unde ești tot timpul conectat și încontinuu și supus unei presiuni a zgomotului fără fond.  Dacă nu vorbești față în față cu cineva, îți sună telefonul, apoi sună alarma vecinului sau a mașinii din parcare,  un nefericit nerăbdător (inclusiv eu) claxonează. Dacă nu vorbești la telefon blincăne e-mailul (căruia tinzi să îi răspunzi imediat, ca o consecință, primești alt email), notificările Facebook, Google+, de tot felul. Cum în viața de zi cu zi munca mea înseamnă să fiu conectată la Internet, viața în gălăgie, chiar și în lipsa zgomotului, devenise un fel de a fi.

Cum se întâmplă? Navighezi din link în link, te împrietenești cu Google și cauți  soluții prin el, citești tot felul de informații crezând că ți-ar putea fi vreodată de folos, dar de fapt le uiți în următoarele 5 minute, când dai de o informație la fel de pseudo-importantă. Pentru mine, cel puțin în perioada de documentare  mă trezesc acoperită de o avalanșă de nume, date, locuri, cifre… O bună perioadă le organizam electronic, dar creierul nu este Google, iar funcția “search” funcționează diferit. Până la urmă am apelat la stilou și caiețel, așa sunt sigură că în căutarea cu degetul printre rânduri îmi ajut memoria.

Chiar și așa este: gălăgie în linişte. Apare o avalanșă de gânduri pe care nu o mai putem controla, o inconsistență a informației, a direcțiilor în  care ne îndreptăm gândurile. Este chiar aşa? Ora exactă a ideilor noastre este dată de informații precum notificările de social media sau spamul din email. Fără să știm, să vrem, ne însușim o mulțime de  idei și informații redundante, fără valoare și suntem mândri că le știm.

Consecința? La un moment dat ai sezația că nu mai ai propriile gânduri, că ideile îți sunt influențate, iar filtrul informațiilor importante sau utile s-a înfundat. Sau cel puțin acesta mi-a fost sentimentul când m-am îndepărtat de toate acestea.

Detox creieri la mare

Constipația creierului persistă. Apoi detox! 🙂

Am ajuns la cazare în jurul prânzului. Mi-a plăcut de la bun început grădina, foișorul simplu, acoperit de viță de vie.  Nu mi-am dat seama, am realizat abia în urmă că primele întrebări au fost legate de baie în cameră și WiFi. Fugeam de gălăgia creierului și încă nu realizam că afluența de informație era generatorul de zgomot tăcut. Constipația creierului persista!

Am ajuns la plajă… o plajă simplă, necomercială, aproape goală, mai ales că eram în mijlocul săptămânii. Cred că eram 20 de persoane cu tot cu salvamari.

Am stat la soare, aproape de mare îndelung. Poate prea mult pentru pielea mea sensibilă de orășeancă.  Am văzut cele mai frumoase sclipiri ale soarelui în apă, cel mai maiestos mod de  plana al pescărușilor, cel mai albastru cer și o mare turcoaz, cum nu mai văzusem demult pe litoralul românesc.

Am avut cele mai pitorești  metafore pentru gândurile noastre, gânduri asemenea mării, am avut cea mai caldă mângâiere a soarelui. Până mi-am dat seama că e fierbinte de-a dreptul, fiind prăjită în suc propriu ca o friptura uitată pe plită. Când am ajuns în aria cu acoperire, mi-am dat seama cât de dor îmi fusese de liniște.

Nu am putut sta departe de această sursă de liniște nici în clipa în care mi-am dat seama că pielea prea fragilă a cedat peisajului solar.:)) Îmbrăcată din cap până în picioare, cu brațele acoperite am stat întâi de plajă apoi mi-am făcut de lucru în jur.

După două zile nu mai aveam gălăgie în creierii mei, singurul Mare discomfort pe care îl aveam era pielea care nu mă mă mai ustura, mă durea de-a dreptul. Din acest motiv vă recomand să aveți grijă la ambele: trup și suflet! 🙂

Detox ganduri la Marea Neagra

De ce l-am văzut un detox pentru creieri?

Cu ce gânduri m-am întors?

 • Simplitatea e cuvântul cheie. Simplificarea dă rezultate mai bune decât lucrurile super-complicate. Până și într-o lume a tehnologiei scopul e să simplifici un aspect de viaţă. 
 • Deși nu sunt un “tehnic”, cred că multe invenții tehnologice revoluționare pot și vor fi inspirate din natură.
 • Resursele există în noi, trebuie să le hrănim cu informația potrivită. Și starea.
 • Cele mai originale idei le căutăm în noi, nu pe Internet. Acolo vei găsi o sumă importantă de resurse, nu şi ideea originală. Vint Cerf și Robert Kahn nu ştiau ce este internetul, doar l-au inventat. Larry Page și Sergey Brin nu au căutat în Google să inventeze Google.
 • Natura (marea, cerul, muntele, animalele) ne pot învăța lecții pe care le găsim doar acolo, în natură.
 • Am învățat de la mare și micile creaturi de pe plajă  să ai răbdare cu ceea ce merită şi să te îndepărtezi de ceea ce nu merită. Am stat aproape o zi întreagă făcând efectiv nimic, uitându-mă în jur, fără să mă plictisesc. Aş fi păruit pe oricine  mi-ar fi vândut o „gogoaşă” umflată cu pompa.
 • Am învăţat că atunci când stai între pescăruşi prinzi aripi. Există o vorbă românescă care spune şi reversul.
 • Am învăţat de la mare că atunci când valurile sunt mai puternice nu îi vezi limpezimea din adâncimi, ci doar o spumă amestecată cu pietre şi alge moarte. La fel şi cu gândurile noastre.
 • Am învăţat că poţi să faci valuri şi pe o mare liniştită. E suficient să arunce un prost o piatră…
 • Nu trebuie să laşi pe nimeni şi nimic să îţi umple capul cu valuri inutile de zgomot. Nici vorbe inutile, nici planuri nu tocmai reuşite, nici vorbe de dragul vorbelor, nici compromisuri, nici  false valori. Aici, acum, avem o singură şansă, nu trebuie să ne-o irosim cu prostii!
 • Am înţeles că un orizont este urmat de un altul … Cerul îl ating doar cei care nu se dau bătuţi să atingă fiecare orizont.

Vă recomand să încercați o experiență similară. Doar aveți grijă și de trup!:) Iar dacă tot încercaţi tot felul de variante de detox, de ce n-aţi încerca şi unul pentru limpezirea gândurilor?

Dacă știți pe cineva care trebuie să facă același lucru, dați-i de veste!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail