Exista POI marketing?
GPS urile au meniu separat pentru POI (point of interest), care iti permite sa gasesti exact ce te intereseaza: restaurant, cazare, benzinarie. Aceste puncte de interes sunt marcate in general prin semene simbolice, similare indicatoarelor rutiere (spre exemplu tacamul pentru restaurant, pompa pentru statia de carburanti etc ) . Hartile online ofera aceste detalii si chiar mai mult decat atat. Google maps iti da posibilitatea sa marchezi locul unde se afla o firma sau o institutie si, in plus, iti permite sa oferi fotografii reprezentative pentru aceasta.
Google este doar un exemplu atotcunoscut, dar exista siteuri autohtone similare. Harta www.salutbucuresti.ro contine nu numai arterele rutiere, ci si unele puncte de interes de-a lungul acesteia, cu numele, adresa si, in unele cazuri, numarul de telefon. Cauti “Unirii”, iar ca rezultat al interogarii primesti o lista care include piata, statia de metrou unirii 1-2, Fast food Mc Donalds Unirea 2, Tribunalul Bucuresti etc. Odata selecta una dintre aceste sugestii ti se afiseaza numele companiei si datele de contact. Chiar mai mult, poti sa cauti dupa numele firmei. Odata introdus “spring ” in motorul de cautare, am primit ca raspuns toate adresele unde se afla fastfood ul, cu posibilitatea de a-l localiza pe harta.
- Localizare POI
Pe www.norc.ro gasesti puncte de interes la fiecare click. “Te plimbi” pe strazi virtuale, vezi de jur imprejur imaginea magazinelor private din strada, firmele publicitare aflate deasupra acestora, siglele lor, pana si afisele din vitrine se pot observa! Ce nu permite, cel putin la ora actuala norc.ro, este cautare dupa firme, ca punct de interes. Dar potentialul este urias.
Pornind de la aceste exemple, m-am intrebat daca exista Point of Interest Marketing. Sub numele acesta sau altul, imi era clar ca punctele de interes pe harti sunt o forma evidenta de promovare. Blogul The Milwaukee SEO imi raspunde pozitiv la intrebare, ba mai mult, considera POI Marketing “the next wave”. Autorul motiveaza aparitia acestui nou val de marketing prin scaderea preturilor device-urilor si, implicit, cresterea vanzarilor de echipamente GPS ale unor firme precum TomTom , Garmin si Magellan catre diverse segmente ale populatiei. Popularitatea acestora a condus spre dezvoltarea unor softuri dedicate punctelor de interes si adaugari acestora (exemple de siteuri GPS POI US, POI Factory , POI In USA, Garmin POI Loader , TomTom).
Pentru o parte a acestor furnizori de sisteme GPS, adaugarea POI presupune, pe langa localizarea firmei pe harta, adaugarea a brandului alaturi de adresa,a siglei care a consacrat-o. GPS Data System ne ofera un exemplu clar in acest sens. Navads ofera servicii de “navigation advertising”. Exemplele in care POI devine o afacere pentru cel care implementeaza aceste puncte pe hartile “digitale” si o metoda de promovare pentru cei care aleg ca afacerea lor sa fie gasite pe aceste harti, nu se opresc aici cu siguranta.
Incerc sa imi raspund singura la intrebarea daca “exista POI marketing”. Punctele de interes, marcate pe harti online sau pe sisteme GPS, sunt o mica bucata a mixului de marketing in era Internet, o “felie” eficienta in special pentru retaileri sau furnizori de servicii care se adreseaza publicului larg. Pe alte meridiane, punctul de interes este exploatat atat de furnizorul harti, dar si de companiile care se vor promovate. Local, se intrevad demersuri “gratioase”, dar sigure in aceasta directie. Directia indicata de POI.