sindromul burnout pisica pe canapea

Sfaturi pentru a putea combate sindromul burnout. Tratamente si terapii

Aproape zilnic participi la sedinte epuizante. Intreaga echipa este implicata in evolutia proiectului pe care il dezvoltati impreuna, dar, in momentul in care ai putea spune ca in sfarsit poti pune capul pe perna si sa te relaxezi, iti  amintesti ca timp de cateva saptamani mananci pe fuga, nu mai faci exercitii fizice si simti ca esti din ce in ce mai epuizat. Ca tot ce era mai important pentru tine a disparut, inclusiv somnul, iar toate proiectele in care esti implicat incep sa-si piarda din importanta. Parca nici nu mai poti simti acel entuziasm de la inceput pentru ca in fiecare seara, cand ajungi acasa de la birou sau cand inchizi computerul, realizezi ca esti din ce in ce mai epuizat psihic si fizic. 

sindromul burnout pisica pe canapea

Cum poti sa iei masuri impotriva sindromului burnout? 

Este adevarat ca in toata aceasta goana pentru a atinge rezultatele dorite muncesti prea mult si uiti de ceea ce este esential: tu si sanatatea ta. 

Insa, chiar daca ai ajuns deja sa simti sindromul burnout exista totusi solutii. Dar este important sa identifici cauzele, sa admiti ca ai nevoie de ajutor si sa incepi sa iei masuri. Exista clinici specializate care trateaza sindromul burnout in anumite tari. La noi deocamdata nu exista, iar oamenii se pot trata cel mai bine prin psihoterapie, training neurofeedback, meditatie, modificarea dietei si  a stilului de viata etc. 

Neurofeedback-ul este una dintre cele mai bune si mai simple modalitati prin care poti combate efectele negative ale sindromului burnout. Practic, este vorba despre autoreglarea  creierului folosind un sistem de monitorizare EGG (electroencefalograma). Neurofeedback te ajuta pe mai multe paliere. In functie de programul ales, neurofeedback este inclusiv o metoda auxiliara de terapie impotriva anxietatii sau a depresiei,  acestea fiind consecinte ale sindromului burnout. 

O alta modalitate prin care  cabinetul de psihoterapie Aida Ivan combate sindromul burnout este hipnoza. Este un un instrument eficient inclusiv pentru top performeri, gratie potetialului pe care imaginatia il are asupra creierului. 

Ambele modalitati, combinate,  sunt aplicate personalizat pentru fiecare persoana in parte. Asadar, daca vei apela la terapeut, acesta va aborda problemele tale intr-un mod distinct.

Ia masurile potrivite la momentul potrivit

Este important ca atunci cand observi ca se intampla ceva cu tine sa incepi sa analizezi situatia, iar daca  te simti coplesit, nu mai sta. Apeleaza intotdeauna la specialisti. Nu intotdeauna este nevoie de terapie indelungata cand experimentezi sindromul burnout, insa acorda-ti atentie sa eviti  producerea unor probleme de sanatate mai grave. 

Burnout este un sindrom care ii afecteaza in special pe cei care lucreaza foarte mult, persoanele competitive, top performeri (precum antreprenorii, top si middle managers), dar si persoanele orientate exclusiv catre perfectionism si cariera, indiferent de pozitia ierarhica in companie. Psihoterapia te poate ajuta sa intelegi de ce accepti mai mult decat corpul si creierul tau poate suporta. 

Sindromul burnout poate degenera si iti poate crea probleme de sanatate care, daca nu sunt rezolvate la timp, se pot agrava. Sindromul burnout trebuie tratat cu seriozitate indiferent de stadiul in care se afla si, daca simti ca nu mai ai control asupra propriei vieti, acel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa apelezi la specialisti care  te pot ajuta. 

Articol scris pentru Aida Ivan.

groapa de la ruginoasa Previous post Top atractii in Muntii Apuseni
Next post Angajari videochat Bucuresti pentru ca modelele sa fie ferite de pandemie