Statiunea Costinesti, un loc incarcat de istorie prea putin cunoscuta
S
Costinesti este o statiune turistica foarte populara unde, in fiecare an pe timpul verii, ajung mii de tineri si oameni de toate varstele pentru a se deconecta, a se distra sa faca plaja si sa se plimbe cat este ziua de lunga. Insa, sunt foarte putini cei care cunosc istoria acestei statiuni.
Costinesti o statiune mai veche decat ati fi crezut
Costinesti este o statiune in care s-au gasit dovezi cu privire la existenta asezarilor omenesti inca din Epoca Fierului, din perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romanice, epoca feudala si pana la formarea propriu-zisa a statiunii prin colonizarea germanilor. La aproximativ 5 km de Schitu, in Stratonis au fost descoperite urme ale civilizatiei primitive precum vase din pasta bruna, cenusie, castaniu-galbuie si neagra, avand diferite ornamente. In urma sapaturilor arheologice realizate, acestea au adus la lumina ceramica cu luciu metalic.
Dovezile civilizatiilor antice au iesit la iveala in nenumarate randuri intarind si mai mult ipotezele privind existenta unor asezari umane foarte bine inchegate.

Nasterea statiunii Costinesti si formarea locului asa cum il cunoastem astazi nu este un lucru intamplator. Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu, care a cumparat de la Vasile Kogalniceanu, fiul lui Mihail Kogalniceanu o suprafata de teren in apropierea Marii Negre. Ulterior acel teren achizitionat a fost colonizat cu germani. In anul 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei in urma caruia fiecare primea 5000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietatea colonistilor. La scurt timp dupa aceasta intelegere verbala, au aparut un numar de 48 de case.
La izbucnirea primului Razboi Mondial multe familii au parasit satul, iar in Costinesti au ramas numai 16 familii. O parte dintre colonisti s-au intors iar ulterior numarul familiilor care locuiau in aceasta comuna a ajuns la 34. Familiile care locuiau la Costinesti se ocupau de cresterea vitelor, cailor, pasarilor, cultivau pamantul iar soseaua existenta si calea ferata facilitau schimbul de marfuri. Inca din acea vreme putem sa vorbim despre agroturism intrucat zona a atras intotdeauna oamenii din punct de vedere al faptului ca acolo se gasea multa liniste si surse naturale de hrana.
Dezvoltarea statiunii
In anul 1940, o mare parte din Germani au plecat, iar locul lor este luat de romani provenind din Cadrilater, astazi o zona importanta a Bulgariei. In anul 1949 s-a infiintat cea mai noua comuna din Constanta, Costinesti. Populatia, la acea vreme numara 3100 de oameni iar majoritatea locuitorilor se ocupau de agricultura si agroturism.
In anul 1949, apare prima tabara destinata pionierilor, iar acest lucru a insemnat si debutul statiunii. Dupa 10 ani a fost inaugurata prima tabara studenteasca la Costinesti, iar primii invitati au fost studenti din Cehia si Polonia. Dupa anul 1960, statiunea incepe sa infloreasca si sa se dezvolte datorita numarului mare de turisti care au inceput sa vina in acel loc. Se deschid cantine, apar primele vile tip bungalow, camping-uri cu 1000 de locuri si casute de vacanta. Tot dupa anul 1960 cresc si numarul posibilitatilor de agrement in zona iar serviciile turistice au devenit din ce in ce mai diversificate.
Alte articole pe aceeasi tema: