Tudor Vladimirescu erou necunoscut

5mai - by Corina Stefan - 0 - In Suflet

Tudor Vladimirescu ca erou necunoscut

La intersecția străzii Mihai Eminescu cu strada Monumentului e un mic parc, mai degrabă un rond Tudor Vladimirescuverde. Zilele trecute mi-am luat răgaz de câteva minute și m-am oprit pe una dintre băncile acelui  spațiu verde.

Timp de 15-30 minute nu am făcut altceva în afara de a observa trecătorii care pășeau grăbiți. Constat cum din ce în ce mai puțină lume ridică ochii din pământ sau din telefoane. Sunt aproape sigură că cel puțin 90% dintre cei care trec pe strada Mihai Eminescu sau Monumentului nu au remarcat că în mijlocul acestui spațiu verde se afla o statuie. Iar dacă vă gândiți că e prea mică să fie observată, nici pe departe!

Dincolo de o structură metalică, de niște tufe, faine de altfel, e statuia lui Tudor Vladimirescu. Înaltă la aproximativ 2 metri, așezată pe un soclu de dimensiuni considerabile. Greu sa nu fie observată de trecători. Ținând o sabie într-o mână si steagul în cealaltă, sculptura este de-a dreptul impozantă. Cu toate acestea, în tot timpul petrecut pe bancă nu am remarcat ca vreun trecător să se oprească în loc sa se uite la ea, nici măcar să o observe. Cu atât mai puțin să zăbovească asupra ei și sa se întrebe cui o fi fost dedicat monumentul.

Iar dacă ar ridica privirea și nu ar recunoaște pe cine cinstește statuia, cu siguranță s-ar putea gândi ca este monumentul eroului necunoscut. Plăcuța cu numele și anii între care a trăit eroul Revoluției de la 1821 a dispărut. As putea face o listă cu motive și  situații pentru care cineva ar lua plăcuța memorială acasă.

Poate era un admirator al eroului și a pus-o în vitrina să o admire.

Sau poate se asorta cu pestele din sticla și sta pe televizor alături de bibelou.

Sau poate era din metal și a fost vândută la fie vechi pe 2 bani.

Sau poate cineva a vrut sa o înlocuiască și a uitat.

Sa poate… nu mai contează, cert e ca a dispărut.

Nici nu mai contează prea mult. Plăcuța a dispărut, iar oamenii nu se mai opresc sa conștientizeze statuia. La ce bun un nume? La ce bun un erou?

Pe Wiki găsiți mai multe informații despre Monumentul Tudor Vladimirescu. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail